WTCC hírek - Michelisz Norbert és a TCR Benelux-bajnokság

Készült: 2016.november.01 08:55 Készítette: Salamon János Kategória: WTCR és túraautós hírek Forrás http://hosszabbitas.hu/

WTCC hírek - Michelisz Norbert és a TCR Benelux-bajnokság
Tökéletes hétvégét zárt a TCR Benelux-bajnokság mettet-i állomásán Michelisz Norbi, aki a Honda meghívására indult a sorozatban idén immár harmadszor. A magyar pilóta feladata az volt, hogy bajnoki címhez segítse a belga Stéphane Lémeret-t.
A Boutsen-Ginion Hondával versenyző páros dominálta a bajnokság idényzáró hétvégéjét; a magyar szurkolók segítségével megnyerték a Facebookon zajló közönségszavazást (jövőre sajnos már nem lesz ilyen), majd Norbi a szabadedzés utolsó 15 percében megfutotta a leggyorsabb kört, ami szintén beleszámított a rajtsorrendbe. A magyar-belga páros így megszerezte pole-t a vasárnap reggeli 60 perces, pilótacserés kvalifikációs futamra, amit meggyőző teljesítménnyel meg is nyert. Norbié volt az első etap, és hat másodperc előnnyel adta át a kormányt Lémeret-nek, ám a 36. körben beküldték a biztonsági autót. Az újraindításnál viszont a Honda az élen tudott maradni, és végül Lémeret behozta az autót az első helyen. Az első sprintfutamon a belga indult, és egy harmadik hellyel nyitott. Legnagyobb riválisa, az Opellel versenyző Fred Caprasse ugyan előtte zárt, de csak minimálisan tudta csökkenteni a hátrányát. A második 20 perces menés is Lémeret-é volt, aki ezúttal is felállt a dobogóra, második lett, a versenyt viszont Caprasse nyerte, és a dobott versenyek levonásával 22.5 pontra csökkent az előnye. Michelisz Norbi a harmadik-negyedik sprintfutamon kapott lehetőséget, és nagy szükség volt rá, hogy a legjobb formáját tudja hozni. Rá pedig, mint mindig, ezúttal is lehetett számítani. Az első versenyen a pole-ból indulhatott, és végig magabiztos teljesítményt nyújtva állt az élen. A futam második felében már elkezdett spórolni a technikával, így Aurélie Comte megközelítette őt a Peugeot-val, de az első helyét semmi sem veszélyeztette. Caprasse társa, az ex-WTCC Pierre-Yves Corthals lett a második, ám Lémeret így is bebiztosította a bajnoki címet.
WTCC hírek - Michelisz Norbert és a TCR Benelux-bajnokság
A záró futamon tehát Norbi már komolyabb teher nélkül versenyezhetett, aminek újabb győzelem lett az eredménye. Igaz, ezúttal zűrösebb körülmények között. A magyar pilóta a pole-ból indulva vezette a gördülőrajtos futamot, ám egy biztonsági autós újraindítást követően Corthals megpróbálta megelőzni őt a Saarinen kanyarban. A két autó összeért, és az Opel keresztbe forgatta magát a Honda orrán. A baleset miatt 15 percre félbeszakították a futamot, amit Norbi végül több mint 10 másodperc előnnyel nyert meg. A leintést követően Corthals egy kicsit kiakadt Norbira. “Az ötös kanyarban megelőztem Micheliszt, de ő belement az autóm hátuljába. Nem volt valami sportszerű húzás tőle, gyakorlatilag belefordult a kocsim hátsó részébe. Nem értem az egészet. A bajnokságot már a harmadik futam után megnyerték. Miért volt szükség erre? Egyszerűen csak zavarta, hogy valaki megelőzi? Egy gyári pilótáról van szó, mégis belement egy ilyen sportszerűtlen manőverbe” – mérgelődött Corthals a TouringCarTimes-nak. Az angol nyelvű túraautós oldal újságírója, Neil Hudson természetesen Norbi verziójára is kíváncsi volt. “Volt egy kontakt Pierre-Yves-vel, de nem tudom, mi történt vele. Az ötös kanyarban hátulról meglökött, és emiatt be tudott bújni belülre, de utána le akart terelni a pályáról. Nem értem, mi volt a terve. Semmiképpen sem azért jöttem, hogy bajt keverjek, de végül nem hagyott más választást. Fékezés közben meglökött, szóval szerintem az volt az első számú célja, hogy letoljon a pályáról. El tudom képzelni, mennyire szeretett volna felállni az összetett dobogóra, és biztosan dühös volt, hogy nem jött össze a bajnoki cím, de akkor sem hiszem, hogy helyesen járt el” – reagált Norbi a rá jellemző higgadt stílusban. Íme Corthals fedélzeti kamerájának felvétele az esetről:
WTCC hírek - Michelisz Norbert és a TCR Benelux-bajnokság
A 43 esztendős Stéphane Lémeret nyerte a TCR Benelux sorozat 2016-os évadját, a hondás versenyző sikereiben pedig elévülhetetlen érdemei vannak Michelisz Norbinak is, aki a japán gyártó meghívására három hétvégén segítette a belga pilótát. A Honda gyári WTCC-s versenyzője összesen hat futamgyőzelemmel tolta meg Lémeret szekerét, ebből hármat az idényzáró hétvégén, Mettet-ben ért el. Nem véletlen, hogy a belga pilóta rendkívül hálás volt Michelisznek, miután a harmadik sprintfutam megnyerésével bebiztosította neki az összetett elsőséget. Lémeret különleges helyzetben találta magát idén, a Honda számára ugyanis fokozatosan egyre fontosabbá volt a Benelux bajnoki cím megszerzése. A TCR Nemzetközi Sorozatban a japán márka autói egyelőre elmaradnak a legjobbaktól, Gianni Morbidelli áll a legelőkelőbb helyen, ám az olasz mindössze hatodik a bajnokságban. Mivel a Honda és a JAS Motorsport szeretne minél több TCR Civic-et eladni a jövőben (egyre több márka lép be a piacra), fontos volt számukra, hogy legalább a Benelux bajnokságban legyőzzék riválisaikat. Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt fordulók során William de Braekeleer, a Honda európai motorsport vezetője, és Alessandro Mariani, az autót építő JAS Motorsport első embere is rendre ellátogatott a versenyekre. “Hosszú és feszült volt ez a szezon. Elég nagy nyomás nehezedett ránk a Honda irányából, elég sok gyári személy volt jelen, és rengeteget segítettek nekünk. Komoly terhet jelentett számomra, hogy végig a bajnokság elejében harcoltam, de sokat javított a helyzetemben Norbert jelenléte. Tudtam, hogy a lehető legjobb csapattárs van mellettem, úgyhogy kicsit könnyebb volt a dolgom, mint Corthalsnak” – mondta Lémeret a TouringCarTimes-nak. “Nagyon jól éreztem magam. Tudtam, az autónk elég gyors ahhoz, hogy az első helyen maradjak, úgyhogy fontosnak tartottam a pole pozíció megszerzését. Ráadásul a lehető legkedvezőbb pillanatban sikerült a legjobbat rajtolnom. 4-5 kör után már spórolhattam a gumikkal” – tette hozzá Norbi. A magyar pilóta számára még egy futam van hátra az idei évből, november végén a bajnoki dobogóért száll harcba a WTCC katari idényzáróján, ahova legtöbb riválisával ellentétben (a világbajnokság két hónapja szünetel a thaiföldi forduló törlése miatt) lendületben érkezhet meg.
WTCC hírek - Michelisz Norbert és a TCR Benelux-bajnokság

Belépés