Forma-1 Hírek - Új kerékvetőket tesztel az FIA

Készült: 2015.október.29 19:43 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

Forma-1 Hírek - Új kerékvetőket tesztel az FIA
Az FIA új típusú kerékvetőket tesztel annak érdekében, hogy a pilótákat eltántorítsák a pálya elhagyásából eredő előnyszerzéstől. A versenybírák az utóbbi években a pálya határainak feszegetésére is figyelnek a futamok közben, mivel az aszfaltozott bukóterek nem jelentenek valódi büntetést, amikor a pilóták elhagyják a pályát.
Ennek eredményeként az irányítótestület új megoldást keres arra, hogyan lehetne a pilóták kedvét elvenni a pályaelhagyásoktól.

Az FIA egy új kerékvetőt elemez, amely a normál kerékvetőnél kétszer szélesebb és két részre oszlik, az első rész külső fele 25 milliméterrel a pálya szintje felett található, míg a második résznél ez az érték 50 milliméter.

A megoldás pozitív visszajelzést kapott, miután a spanyol Motorland Aragon pályán beépítették és most az FIA a kerékvetőt a Circuit de Catalunya-Barcelona pálya kilences kanyarjának kijáratánál próbálja ki.

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting szerint az új megoldás sokkal inkább hátrányos lesz a pilóták számára pályaelhagyáskor.

"Ez a kerékvető a motoroknál és az autóknál is alkalmazható, mert szeretnénk olyan pályákon kipróbálni, amely mindkét széria számára alkalmas" - mondta el Whiting. "A kerékvető a Motorland Aragon pályán került kipróbálásra, a MotoGP használta ott és a versenyzők elégedetten nyilatkoztak róla. Úgy gondoljuk, ha az autó túlságosan elhagyja a pályát, az a pilótáknak kényelmetlen lesz és ha két kerékkel átlépik már a pálya határait, akkor megpróbálnak majd visszatérni az aszfaltcsíkra. Szóval elrettentő hatása lehet. Legalábbis ez a terv."

Az irányítótestület a GPS-t is szeretné finomítani, amely jobban segít a versenyirányításnak abban, hogy a pálya határait átlépő pilótákról értesítést kapjanak.

Belépés