• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Az FIA a jövő hónapban teszteli a zárt pilótafülkét

Forma-1 Hírek - Az FIA a jövő hónapban teszteli a zárt pilótafülkét

Készült: 2015.augusztus.31 08:01 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

Forma-1 Hírek - Az FIA a jövő hónapban teszteli a zárt pilótafülkét
A zárt pilótafülkéről és a vadászgépeken is alkalmazott szélvédő alkalmazásáról már többször szó esett az IndyCarban és a Formula-1-ben, de jelentős lépések nem történtek a megvalósítás irányába.
Most, az FIA tesztelést szeretne végrehajtani, olyan elemeket próbálna ki, amelyek védenék a pilóták fejét a lerepülő alkatrészekről, miután egy baleset során az IndyCarban versenyző Justin Wilson elhunyt.

A 37 éves Wilson, aki korábban a Formula-1-ben is megfordult, vasárnap a Pocono Raceway-n rendezett versenyen találta fejbe egy alkatrész.

Az FIA korábban már több megoldásról is egyeztetett, így a vadászrepülőkön alkalmazott szélvédő megvalósítása is szóba került, mióta a brazil Felipe Massa súlyos fejsérülést szenvedett egy lerepülő rugó miatt a 2009-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén.

Az FIA szóvivője szerint az új teszteket már Wilson balesete előtt megtervezték és időre van szükség a megvalósításra.

Két új ötlet született azóta, az egyiket a világbajnok, Mercedes csapat javasolta, egy "glóriát", vagy gyűrűt tennének a pilóták feje felé, amely megvédené őket az alkatrészekről.

A Formula-1 versenyigazgatója, Charlie Whiting közölte, bizonyos védelmet be kell vezetni.

"Kitartunk mellett. Valamit tenni kell, habár ez nem védi meg száz százalékosan a pilótákat. Ha a helyzet javul, az már jó" - közölte.

Belépés