• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Zöld utat kapott a virtuális biztonsági autó

Forma-1 Hírek - Zöld utat kapott a virtuális biztonsági autó

Készült: 2014.december.03 09:47 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

Az FIA a 2015-ös szezontól bevezeti a virtuális biztonsági autót (VSC), miután a 2014-es szezon utolsó néhány versenyén sikeresen kipróbálták azt.
A rendszer nem helyettesíti a biztonsági autót, amelyet a nagyobb baleseteket követően továbbra is a pályára küldenek, de a VSC rendszerével csökkenthető lesz a biztonsági autós fázisok száma, mivel az új megoldást csak akkor alkalmazzák, amikor az autóknak biztonsági okok miatt lassítaniuk kell.

A biztonság növelését azt követően kezdték el fontolgatni, hogy Jules Bianchi Japánban súlyos balesetet szenvedett. A francia pilóta az Adrian Sutil Sauberjét mentő jármű alá csúszott be, miután az FIA nem látta okát a biztonsági autó beküldésének és csak dupla sárga zászlós jelzés volt érvényben.

A dupla sárga zászló esetében a pilótáknak lassítaniuk kell, de eddig ők dönthették el, milyen mértékben. Talán ez komoly szerepet játszott Bianchi balesetében is.

A VSC-vel talán megoldható lesz a probléma, a virtuális biztonsági autós jelzést akkor kapják meg a pilóták, amikor mentést végző jármű, vagy pályabíró tartózkodik a pályán. A pilótáknak ebben az esetben egy pontos sebességkorlátot kell betartaniuk, máskülönben büntetésben részesülnek.

Széleskörű tesztnek vetették alá a rendszert előbb az Egyesült Államok Nagydíjának szabadedzésén, majd Abu Dhabiban, ahol a pilóták által említett problémákat már kijavították.

Az Abu Dhabiban történt egyeztetés során a csapatok és az FIA úgy döntött, hogy a jövő évtől bevezetik a virtuális biztonsági autót.

A szabálytervezet már elkészült és benyújtották, amelyet a Sportszabályzatba is bevezetnek majd.

Belépés