• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Nem lesznek duplapontos versenyek és állórajtos újraindulás

Forma-1 Hírek - Nem lesznek duplapontos versenyek és állórajtos újraindulás

Készült: 2014.november.27 19:06 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

A Formula-1 Bizottság a két legnépszerűtlenebb szabályt törölte el az FIA szabálykönyvéből. A duplapontos verseny és a biztonsági autós fázist követő állórajt sem került bele a 2015-ös szabályokba. A motorok előírásaiban változás nem történt.
A rajongók megkönnyebbülve sóhajthatnak: a Formula-1 Bizottság kedden Genfben ülésezett és a duplapontos versenyekre, valamint a biztonsági autós fázis utáni állórajtra vonatkozó szabályt eltörölte. Ezt a két előírást a szurkolók is sokat bírálták.

Az idei évben a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon osztottak dupla pontokat, de ez a világbajnokságban csak Sergio Pereznek volt hasznos, ő ugyanis két pozíciót nyert azzal, hogy a hat helyett 12 pontot kapott.

Az állórajtos újraindulás a biztonsági autós fázis után már azelőtt megbukott, hogy bevezették volna.

A motorokra vonatkozó előírásokat változatlanul hagyták. A motorgyártók február 28-ig 32 módosítópontot használhatnak fel, ami azt jelenti, a teljes erőforrás 48 százalékát változtathatják meg. Az még kérdés, hogy 2106-ban mi történik, ugyanis az idei évben a Mercedes nem egyezett bele a motorbefagyasztás enyhítésébe, viszont jövőre már elég lesz a négy gyártó szavazattöbbsége, így a Renault, Ferrari és a Honda támogatásával az előírások módosulhatnak. A motorszabályok változásáról 2015 júniusáig kell dönteni.

A kiscsapatok megmentésének ügyében még nem született döntés. Azonban december 18-án a bizottság újra ülésezik, amelyen a pénzügyi nehézségekkel küzdő alakulatok lesznek a fő beszédtéma.

A Caterham már jelezte, 2015-ben idei autójával állna rajthoz. Ezzel az alváz és a motorbeépítés területén költségeket takaríthatnának meg. A jövő évi szabályváltozások az orrkialakítás módosítását és a minimumsúly növelését írja elő, ezt pedig a csapat könnyedén megoldhatná még idei autójával is. A Caterham beadványával kapcsolatban még nem született döntés.

A rádióüzenetek korlátozása is napirenden volt a szerdai ülés során. Az eredeti tervekkel ellentétben 2015-től nem szigorítják a rádióforgalmazást, így a pilótákkal a mérnökeik mindent közölhetnek. A vezetési tanácsok mellett a riválisok köridejéről is szó eshet.

Belépés