• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Hamilton nyerte az Olasz Nagydíjat

Forma-1 Hírek - Hamilton nyerte az Olasz Nagydíjat

Készült: 2014.szeptember.08 15:22 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

Lewis Hamilton győzelmet aratott az Olasz Nagydíjon, miután rosszul rajtolt, ám mercedeses csapattársa, Nico Rosberg kétszer is hibázott, így a brit pilóta vissza tudta venni az első helyet.
Hamilton a lámpák kialvása után a negyedik helyre csúszott vissza, de később megelőzte Kevin Magnussent és Felipe Massát, majd amikor a Rettifilio sikánt Rosberg másodszor is elnézte, akkor csapattársa elé került.

Rosberg a második helyen ért célba, míg Massa idei első dobogós helyezését szerezve a harmadik lett.

Hamilton lassan tudott elindulni műszaki hiba miatt a pole pozícióból és azonnal helyezést veszített Rosberggel szemben, míg a gyorsan rajtoló Magnussen a második helyre repült előre, Massa a harmadik pozíciót szerezte meg, Valtteri Bottas a negyedik helyről a 10. pozícióba csúszott vissza.

Rosberg az élen gyorsan haladt, míg Massa és Hamilton az ötödik körben megelőzték Magnussent.

Rosberg előnye ekkor már négy másodperc volt, de az előny csökkent, amikor a Rettifilio sikánt elnézte és a menekülő utat kellett használnia. A következő körben Hamilton kívülről megelőzte Massát és megszerezte a második helyet.

Hamilton megkezdte a felzárkózást csapattársára, míg Massa kényelmesen tartotta harmadik helyét, 10 másodperc előnye volt a negyedik Magnussennel szemben.

Bottas is megkezdte a felzárkózást és már a negyedik helyen haladt, amikor a 21. körben Magnussent támadta.

A kerékcseréket Sebastian Vettel kezdte meg és átugrotta Magnussent, míg a szintén korai kerékcserét végrehajtó Perez Fernando Alonso és Button elé került.

Bottas a 25. körben cserélt kereket, de a hatodik helyre tért vissza Vettel, Magnussen és Perez mögé.

A Mercedes párosa egymást követő körben állt ki a szerelőkhöz - Rosberg nyitott, majd őt követte Hamilton.

Hamilton elkezdte csökkenteni hátrányát Rosberghez képest és a 29. körben a német pilóta a Rettifilo sikánnál ismét elhagyta a pályát, az első hely ezzel Hamilton ölébe hullt. Mögöttük Alonso motorprobléma miatt kiállt a pálya ugyanezen pontján.

Hamilton növelte előnyét miközben a versenybírák vizsgálat alá vonták Magnussent, aki Bottast kényszerítette le a pályáról az ötödik helyért harcoltak. Ugyan a finn végül a 27. körben előzni tudott, Magnussen öt másodperces időbüntetést kapott, mert ellenfelét leszorította a pályáról.

Bottas továbbra is gyors volt utolérte, majd könnyedén megelőzte Vettelt, míg hátrébb Button és Perez cseréltek pozíciót.

Daniel Ricciardo a 13. helyre esett vissza a rajtnál, de fel tudott zárkózni, miután kerékcseréjét az utolsók között hajtotta végre. A verseny vége felé megelőzte Räikkönent, majd felzárkózott Perezre és Buttonra, előbb a brit pilótát utasította maga mögé, majd egy körrel később Perezt is. Az ausztrál folytatta felzárkózását, Magnussent is megelőzte és csapattársát, Vettelt réte utol.

Az ausztrál a Rettifilo sikánnál próbálkozott, de Vettel későn fékezett és megtartotta pozícióját. Ricciardo a kanyar kijáratát azonban jól teljesítette és a Roggia sikánnál belülről előzött és az ötödik helyre lépett előre.

Az élen Hamilton tartani tudta előnyét és megnyerte a versenyt Rosberg előtt. A világbajnoki pontversenyben 22 pontra csökkentette hátrányát. Massa williamses pályafutása során először állhatott dobogóra, míg Bottas a negyedik lett Ricciardo előtt.

Vettel a hatodik helyen ért célba. Magnussent ugyan a hetedikként intették le, de időbüntetésének köszönhetően a tizedik helyre csúszott hátra, így Perez lett a hetedik, Button a nyolcadik, Räikkönen a kilencedik.

A 2014-es világbajnokság európai szezonja lezárult, a következő versenyt Szingapúrban rendezik, szeptember 21-én.

Belépés