• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Daniel Ricciardo nyerte a Magyar Nagydíjat

Forma-1 Hírek - Daniel Ricciardo nyerte a Magyar Nagydíjat

Készült: 2014.július.27 17:25 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

Daniel Ricciardo nyerte a hihetetlenül kaotikus Magyar Nagydíjat, miután az első helyet Fernando Alonsótól három körrel a futam leintése előtt szerezte meg.
A változatos versenyen Ricciardo előnyt tudott szerezni a biztonsági autós fázisból és Alonsót az utolsó pillanatban megelőzte.

Lewis Hamilton a boxutcából indulva a harmadik helyen zárt.

Nico Rosberg a rajt után vezette a versenyt, de a biztonsági autós fázisnál a kerékcsere során pozíciókat veszített és a negyedik helyen ért célba, miután Hamiltont nem tudta megelőzni az utolsó körökben.

A pilóták az intermediate abroncsokon indultak, miután a rajt előtt háromnegyed órával záporeső hullt a pályára.

Rosberg a rajt után megtartotta első helyét, míg Valtteri Bottas Sebastian Vettel elé ugrott, Alonso a negyedik, Button az ötödik helyen állt.

Hamilton a boxutcából indult és azonnal megpördült a kettes kanyarnál és a falnak ütközött.

A verseny viharos volt addig, amíg a biztonsági autót pályára nem küldték Marcus Ericsson balesete miatt. A svéd pilóta elveszítette uralmát autója felett a hármas kanyarnál, majd a gumifalba kötött ki. Romain Grosjean volt a következő áldozat, aki ugyanezen kanyarban, de a külső íven szenvedett balesetet a biztonsági autós fázis alatt.

Miután az első négy helyezett a biztonsági autós fázis első körében nem cserélt kereket, ezért a második körben álltak ki a szerelőkhöz, addigra a kerékcserén túljutó Ricciardo, aki lágyabb keveréket kapott, valamint Button, egy újabb szett intermediate abroncson, került az első helyekre.

Az újraindulásnál Ricciardo, Button, Massa, Rosberg, Magnussen, Vergne volt a sorrend. Button átvette a vezetést, mivel a pálya még nedves volt, de ő és Magnussen gyorsan felmérte, hogy a lágyabb keverék szükséges, ezért kerékcserére álltak vissza.

Rosberg Vergne és Alonso mögé csúszott vissza, miután hibázott, miközben gyorsan utolérte őt Vettel és Hamilton.

A Force India napja rosszul alakult, Nico Hülkenberg és Sergio Perez ütközött, a német pilóta a gumifalba csúszott, míg Perez folytatni tudta néhány körig a versenyt. A mexikói pilóta végül az utolsó kanyar kijáratánál elveszítette uralmát autója felett és a korlátnak csapódott, ismét pályára küldték a biztonsági autót.

Ricciardo egy új szett lágyabb keverékért állt ki a biztonsági autó mögül, míg Massa a keményebb keveréket kapta. A mezőny többi része a pályán maradt, az első helyet Alonso örökölte meg Vergne, Rosberg, Vettel, Hamilton és Ricciardo előtt.

Rosberg nem tudta megelőzni Vergne-t, míg Vettel Hamiltont tartotta fel, míg a tavalyi világbajnok el nem veszítette uralmát autója felett az utolsó kanyarnál. A német pilóta megpördült autójával, de csodával határos módon a pályát övező korlátot elkerülte.

Rosberg egy újabb szett lágyabb keverékért állt ki, ahogyan Vergne is tette néhány körrel később, mielőtt Hamilton meg nem előzte egy remek manőverrel.

A második helyen álló Hamilton közeledett Alonsóra, ám a spanyol pilóta lágyabb keverékekért kiállt szerelőihez. Hamilton néhány kört még kint maradt, majd a keményebb keveréket kapta meg.

Ricciardo vezetett Massa, Alonso, Hamilton és Rosberg előtt, majd a 46. körben a brazil pilóta egy keményebb szettért kilátogatott szerelőihez.

Rosberg felzárkózott Hamiltonra, mivel különböző stratégián voltak, Hamiltont arra utasították, engedje el csapattársát. Hamilton ennek a kérésnek nem tett eleget, német csapattársa pedig többször bosszúsan üzent rádión.

Ricciardo megtartotta első helyét addig, míg az 55. körben egy újabb szett lágyabb keveréket nem kapott, a boxból a negyedik helyre tért vissza, hátránya öt másodperc volt Hamiltonnal szemben.

Rosberg 13 körrel a leintés előtt cserélt kereket és a hetedik helyre tért vissza Bottas, Massa és Räikkönen mögé. A német pilóta egy pozíciót nyert, amikor Bottas is kiállt szerelőihez, majd Räikkönen elé került, megszerezve az ötödik helyet, egy körrel később Massa megelőzésével már a negyedik volt.

Az élen Alonso, Hamilton és Ricciardo között csak néhány tizedmásodperc különbség volt, amikor a verseny az utolsó köreihez közeledett. Alonso a 63. körben a sikánnál elhagyta a pályát, de az első pozíciót megtartotta, Hamilton rádión közölte csapatával, hogy a spanyol előnyre tett szert.

Ricciardo a 65. körben kívülről próbálta megelőzni Hamiltont, de vissza kellett vennie, Rosberg az élen állóknál három másodperccel futott gyorsabb köröket.

Ricciardo a 67. körben újra előzni próbált és a hármas kanyarnál pozíciót is fogott. Egy körrel később az élen álló Alonsót is megelőzte, így a Ferrari pilótájának már Hamiltonnal szemben kellett védekeznie.

Ricciardo győzelmet aratott, míg Alonso és Hamilton a második és harmadik helyen ért célba Rosberg előtt.

Massa az ötödik lett Räikkönen előtt, míg Vettel a hetedik helyen végzett Bottas előtt. Vergne és Button zárta a pontszerzők sorát.

A Formula-1-es mezőny négyhetes szünetre vonul, a következő versenyt augusztus 24-én rendezik Belgiumban.

Belépés