MotoGP Hírek - „Ha nem tudunk versenyezni vasárnap, akkor hétfőn vagy kedden fogunk”

Készült: 2018.szeptember.07 19:02 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek Forrás P1race.hu

MotoGP Hírek - „Ha nem tudunk versenyezni vasárnap, akkor hétfőn vagy kedden fogunk”
Természetesen még a San Marinó-i Nagydíj médianapján is a silverstone-i futamok törlése volt az egyik fő téma: a versenyzők és Carmelo Ezpeleta Dorna-elnök is megszólalt a témában.
Két héttel ezelőtt az eső és a silverstone-i pálya rossz újraaszfaltozása miatt 1980 után ismét törölni kellett egy versenyt a gyorsaságimotoros-vb királykategóriájában. A téma természetesen még Misanóban is előkerült, s a versenyzők egyetértettek abban, hogy ismét újra kell aszfaltozni a Brit Nagydíjnak otthont adó pályát, mivel bár az Valentino Rossi szerint például szárazon egész jónak tűnt, esőben megállt rajta a víz, veszélyes helyzetet kialakítva ezzel. Abban viszont már nem mindenki értett egyet, hogy valóban a futamok törlése volt a jó döntés:

„Teljes mértékben úgy gondolom, hogy versenyezhettünk volna, túl korán hoztuk meg a döntést” – jelentette ki Jack Miller a Crash.net szakoldal nyilatkozva. „Én nem mentem el azonnal a pályáról, mert vártam, hogy csillapodjon a forgalom, és láttam, hogy javult az időjárás. Az eső elállt, és nyilván még utána is vizes volt a pálya, de furcsa volt, hogy olyan korán töröltük a futamokat. Többségi szavazás volt, de én nem értettem egyet a döntéssel, és ezt most is tartom.”

Aleix Espargaro elárulta: Miller volt az egyetlen, aki a Biztonsági Tanács utolsó ülésén a törlés ellen szavazott. A spanyol szerint az is téves értesülés, hogy Johann Zarco az ausztrál oldalán állt volna: „Zarco nem akart versenyezni, sőt ő beszélt az egyik legtöbbet, ő érvelt a legerősebben Petrucci és Pedrosa mellett. Ezért nem is értem, miért került ki az az internetre, hogy Zarco versenyezni szeretett volna, mert ez nem igaz” – fogalmazott az apriliás. Sokan kifogást emeltek amiatt, hogy a találkozóról nem kaptak hivatalos értesítést a csapatok – erről a Ducati külön közleményt is kiadott –, de Espargaro szerint magukra vessenek azok, akik nem voltak jelen az értekezleten:

„Elmondom, hogyan történt mindez: beszéltem Danival a paddockban, aztán láttam Mavericket is, és elkezdtük mindenki mondani, hogy menjünk az IRTA-hoz megbeszélni a dolgokat. Ötödikként vagy hatodikként érkeztem, és alig két perc alatt vagy százan voltak ott. Lehet, hogy néhány motoros eleinte nem tudott róla, de később is csatlakozhattak volna, mint tette azt például Lüthi vagy épp Abraham és Bautista, ha jól rémlik. Kicsi ez a paddock és mindenki hírekre várt, szóval ha nézték a tv-t, rájöhettek volna, hogy történik valami az IRTA-nál. Sajnálom, de azok, akik nem jöttek, nem is akartak jönni” – mondta, hozzátéve, hogy Valentino Rossi és Scott Redding például az esetek jelentős többségében kihagyja a Biztonsági Tanács megbeszéléseit.

Miller szerint a versenyzőknek amúgy a hétfői versenyek mellett kellett volna dönteniük, akárcsak 2009-ben Katarban, hiszen nem jár jelentős plusz költséggel a repülőjegyek és egyéb logisztikai feladatok átszervezése. Carmelo Ezpeleta, a Dorna elnöke a Movistar TV-nek nyilatkozva elmondta: a jövőben ez is lesz a bevett módszer, ugyanis nem szeretnének többször futamokat törölni. „Fontos, hogy mindenki tudja, hogy ha vasárnap nem tudunk versenyezni, akkor hétfőn vagy akár kedden fogunk. Azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk. Pénteken elmondom a versenyzőknek, hogy akármikor is rendezzük a futamokat, azt biztonságos körülmények között fogjuk megrendezni. Nem szeretem megváltoztatni a szabályokat, de ez nem volt így kimondva. Mostantól ilyen esetekben hétfőn fogunk versenyezni, ha ez lehetséges. Elmondjuk ezt a versenyzőknek és a szervezőknek egyaránt” – mondta Ezpeleta.