• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Vettel nyerte a bakui időmérőt Hamilton előtt

Forma-1 Hírek - Vettel nyerte a bakui időmérőt Hamilton előtt

Készült: 2018.április.29 09:51 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás f1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - Vettel nyerte a bakui időmérőt Hamilton előtt
Sebastian Vettel Bakuban sem kegyelmezett az időmérőn, és megszerezte pályafutása 53. rajtelsőségét. Zsinórban harmadszorra indulhat az élről a Ferrarival.
Az időmérő a szabadesésekhez hasonlóan száraz körülmények között került megrendezésre. Közvetlen a Q1 zöld jelzése előtt a levegő hőmérséklete 22.6°C volt, addig a pálya hőmérői 26°C-ot mutattak. Ez önmagában nem jelentett jelentős különbséget az utolsó tréninghez képest, de a csúszós, és piszkos pálya ezúttal sem könnyítette meg a pilóták munkáját.

Q1
Az első kieső Grosjean volt, aki még egy mért időt sem tudott menni. A francia elmérte a féktávot az első szektorban, majd tolatni akart, de a váltója megadta magát. A Haas versenyzője rendkívül csalódott volt, akinek az idei szezonja javarészt csak a szenvedésről szól, míg a dán csapattársa, Magnussen jó formában vezet. A Q1 legnagyobb jelenetét Gasly mentése hozta. A francia óriási sebességgel, centikkel kerülte el a katasztrófát, amikor kikerülte a csapattársát. Hartley figyelmetlen volt, ami majdnem egy súlyos balesetbe került. Végül mindkettő Toro Rosso kiesett, akárcsak Vandoorne a McLarennel, valamint Ericsson a Sauberrel. A Q1 nagy meglepetését Leclerc 11. helye jelentette. A monacói újonc szenzációsat ment a Sauber másik autójával. Ezzel együtt a Williamsek is tovább tudtak menni, igaz, csak a 14., és a 15. helyen. A legjobb idővel Räikkönen jutott be a Q2-be, kis előnnyel Verstappen, valamint Hamilton előtt. Vettel sem volt túl messze a 4. helyen, majd jött Ricciardo, Ocon, Bottas, Sainz, Magnussen, valamint Hülkenberg a TOP-10-ben.

Q1: Räikkönen, Verstappen, Hamilton, Vettel, Ricciardo, Ocon, Bottas, Sainz, Magnussen, Hülkenberg, LECLERC, Pérez, Alonso, Szirotkin, Stroll.
KIESŐK: Vandoorne, Gasly, Ericsson - Hartley, Grosjean idő nélkül.

Q2
A Q2 egyik nagy vesztese Räikkönen volt a Ferrarival. A finn noha a legjobb idővel jutott be a Q3-ba, miután a szuperlágy abroncsát kockásra fékezte, kénytelen volt ultralágyra váltani, hiszen az elkoptatott garnitúrával nem lett volna értelme elrajtolnia. Azzal viszont, hogy a gyorsan kopó ultralágyon indul vasárnap, más stratégiát fog követni. Ezzel szemben a többi top-csapat versenyzői szuperlágyon mentek be az utolsó körbe, így azzal is rajtolnak el Bakuban. A legjobb 10-ben zárt még Ocon, Hülkenberg, Pérez és Sainz.

Q2: Räikkönen, Hamilton, Bottas, Verstappen, Ocon, Vettel, Hülkenberg, Pérez, Sainz, Ricciardo
KIESŐK: Stroll, Szirotkin, Alonso, Leclerc, Magnussen.

A McLarennek ezúttal sem sikerült bejutnia a Q3-ba, ellenben a Renault-val, akik mindkét pilótájukkal kvalifikálták magukat. Ehhez Stroll állt a legközelebb a 11. helyen, aki az idei szezon legjobb eredményét tudhatja magáénak a Williamsnél. Leclerc 14. pozíciója pedig dicsérendő, amivel Magnussen elé ment be a Q2-ben.

Q3
Vettel! Megvan az 53. pole! Ismét Ferrari-első rajtkocka, Bakuban is! Hamilton lett a második a Mercedesszel, majd jön Bottas, Ricciardo, és Verstappen. Räikkönen csak a 6. lett. A finn az első két szektorban az abszolút legjobb időt rakta össze, és nagyon vezetett, de a végén megint hibázott, ami sokba került. Megvolt az esély, mert Vettel köre sem volt tökéletes.

TOP-10: Vettel, Hamilton, Bottas, Ricciardo, Verstappen, Räikkönen, Ocon, Pérez, Hülkenberg, Sainz.