• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Räikkönen rendkívül intelligens és egyértelmű nyilatkozata a Verstappen-FIA ügyről

Forma-1 Hírek - Räikkönen rendkívül intelligens és egyértelmű nyilatkozata a Verstappen-FIA ügyről

Készült: 2017.október.27 08:21 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - Räikkönen rendkívül intelligens és egyértelmű nyilatkozata a Verstappen-FIA ügyről
Kimi Räikkönen nagyon fontos pontokra világított rá, és mindezt úgy, hogy közben Max Verstappen és az FIA mellé sem állt be.
A finn „Jégember” nagyon nagy tapasztalattal bír a Forma-1-ben, és tudja, hogy mi, miért van. Legutóbb Austinban negyedikként ért be, de ott lehetett a dobogón Verstappen helyén, hiszen az FIA szerint a holland szabálytalanul előzte meg őt, amiért nem sokkal a leintés után 5 másodperces időbüntetést kapott.

„A döntést nem én hoztam meg, hanem a versenybírók. Ők azok, akik döntenek az esetek és a szituációk felett. Mi pilóták pedig csak vezetünk, néha abban reménykedvén, hogy nem kapunk büntetést. Vannak bizonyos helyzetek, amikor a te javadra ítélnek, és vannak olyan szituációk, amikor megbüntetnek.”

„Legutóbb Austinban egy olyan döntés született, ami nekünk kedvezett. Hallottam azokat a szavakat, miszerint Mika Salo nekünk, vagy nekem kedvezett a versenybírák közül. Spa-ban szintén versenybíró volt, és büntetést kaptam tőle valami őrültségért. Ezt el kell fogadnod. Néha úgy érzed, hogy ezeket a büntetések túl kemények, vagy szükségtelenek. Végül úgysem tudsz tenni semmit ellene. Rengeteg olyan büntetést kaptam már, amiknél úgy éreztem, hogy semmi rosszat nem tettem. Ezt el kell engedni, és legközelebb megpróbálod másképpen csinálni a dolgokat.”

„A versenybírók is csak emberek, és döntéseket hoznak. Figyelik a felvételeket és döntenek. Ők is csak a lehető legjobbat próbálják nyújtani, csakúgy, mint mi a pályán. Tudom, hogy milyen érzés, amikor büntetést, kapsz, de ez hozzátartozik az élethez és a versenyzés része. Mindenkinek van egy véleménye. Valaki boldog, míg más dühös. Ez soha nem fog változni. Ez akkor sem fog változni, ha mindig ugyanazok az emberek lesznek a versenybírók. Nem tudsz ugyanarra az oldalra állni. Egyetlen ugyanolyan szituáció sem létezik. Ez hozzátartozik a versenyzéshez. Mindig megbeszéljük az incidenseket, és ez a MotoGP-ben sem különbözik.”

A problémát nem feltétlen ezek az ítéletek jelentik, hanem a sok aszfaltozott tér a versenypályákon.

„A probléma legnagyobb része az, hogy a pályákon túl nagyok az aszfaltozott zónák. Nyilvánvalóan vannak bizonyos helyzetek, amikor ez igencsak előnyös tud lenni a kigyorsítással. Egyes szituációk nagyon nehezek ilyenkor, és valamikor nincs más esélyed. Például amikor én elkezdtem a versenyzést, még minden pálya kavicsággyal volt feltöltve. Ezek voltak a kerékvetők mellett és nem más. Most már ott tartunk, hogy minden évben egyre több az aszfalt. Néhány kanyarnál a szabályok érvényesek, míg másoknál nem. És ez egy soha véget nem érő történet, addig a pillanatig, míg vissza nem állunk a kavicsokra. A kék zászlós vita sem fog soha véget érni.”