• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Hivatalos: Norris lesz Sainz csapattársa a McLarennél!

Forma-1 Hírek - Hivatalos: Norris lesz Sainz csapattársa a McLarennél!

Készült: 2018.szeptember.04 10:04 Készítette: Lipták Melinda Írta: Dénes Gergely Kategória: Autós Hírek Forrás f1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - Hivatalos: Norris lesz Sainz csapattársa a McLarennél!
A McLaren megerősítette, hogy Lando Norris élesben is lehetőséget kap a csapattól, és ifjabb Carlos Sainz csapattársa lesz 2019-től. A 18 éves versenyző érkezése azt jelenti, teljesen új felállással folytatja a McLaren.
A McLaren azt is elárulta a bejelentés kapcsán, hogy a brit versenyző szerződése több évre szól. Norris az F2-ben is indul idén, jelenleg a második helyen áll összetettben, és a McLarentől is lehetőséget kapott a szabadedzéseken. Norris első évére készül az F1-ben, de nem ismeretlen számára a brit csapat, hiszen 2017 elején csatlakozott a programjukhoz.

A McLarennél igencsak felgyorsultak az események az elmúlt egy órában. Először Vandoorne távozását erősítették meg a wokingiak, majd jött az újabb nagy bejelentését, miszerint 2019-től Norris lesz Sainz csapattársa, így egy teljesen új párossal fog versenyezni a legendás istálló.

Az elmúlt hónapokban már nagyon sokat pletykáltak a mindössze 18 esztendős brit esetleges érkezéséről, aki Belgiumban Alonso, míg legutóbb Monzában Vandoorne autójával tesztelhetett az első szabadedzésen.

Norris az egyik legtehetségesebb pilóta a motorsportban, amit már számtalanszor bizonyított, hiába fiatal. Professzionális pályafutását 2014-ben kezdte, és sokat nem kellett várnunk az első bajnoki címére, amit az MSA Formula Bajnokságban szerzett meg. 2016-ban a Formula Renault kategóriákat és a Toyota Racing Seriest is megnyerte, miközben igen komoly versenytapasztalatra tett szert.

2017-ben a Formula 3 bajnokságban indult, amit sikerült megnyernie a Carlin csapat színeiben, míg idén az F2-es szériában versenyez a remek utánpótlás alakulattal. Két versenyhétvégével a szezon vége előtt a második helyen áll 197 ponttal a neve mellett. Idén azonban eddig csak egy alkalommal nyert, még az évadnyitón Bahreinben. Az egyéni kiírást a Mercedes juniorja, a szintén brit George Russel vezeti 219 ponttal.

Ezzel többek között az is eldőlt, hogy Ocon és, Pérez sem érkezik a McLarenhez. A mexikói minden bizonnyal a Force Indiával marad, amit immáron készpénznek is vehetünk, addig a Mercedes francia juniorja nagy bajba kerülhet, hiszen neki Lance Stroll miatt mennie kell, és lehet, hogy már az idény vége előtt.

A Haas, a Sauber, a Williams és a Toro Rosso még mentőövet jelenthet a remek teljesítményt nyújtó Oconnak, de pillanatnyilag nagyobb esély van arra, hogy nem lesz helye 2019-re, hiszen a Ferrarinál és a Saubernél a Ferrari befolyása érvényesülhet, míg a Williamsnél a pénz dominálhat, addig a Toro Rosso a saját versenyzői közül választhat. A Red Bull azonban lecsaphat rá, és Kvyattal még egy jó párost is alkothatnának, ha az orosz visszatér.

Egy csavar végén a Saubernél is otthonra találhatna, ha Ericssont elküldik, de ehhez Leclercnek a Haashoz kellene szerződnie, mivel Giovinazzi, a Ferrari juniorja szinte biztosan megkapná az egyik ülést.

„Egy álom vált valóra azzal, hogy megerősítették, a McLaren versenyzője leszek”- mondta Norris. „Habár egy ideje már a csapat tagja vagyok, különleges pillanat a mostani – olyan, amiről csak reméltem, hogy valósággá válhat.”

„Az egész csapatnak szeretném megköszönni ezt a lenyűgöző lehetőséget, és azt, hogy hisznek bennem”- folytatta. „Azért is rendkívül hálás vagyok, amiért a McLaren elkötelezett volt a fejlődésem érdekében, lehetővé téve, hogy egy F1-kocsiban is tapasztalatra tegyek szert, mindezt teszteken és pénteki szabadedzéseken az utóbbi két hétvégén”- fejtette ki Norris, aki elmondta, arra fog koncentrálni idén, hogy elhódítsa a címet az F2-ben, és „olyan keményen fog harcolni, amennyire csak tud”.

Zak Brown, a McLaren főnöke kifejtette, „nagy örömükre szolgál”, hogy leleplezhetik, kik alkotják a 2019-es felállást a csapatnál. „Hisszük, Lando egy izgalmas tehetség, tele potenciállal, akit szándékosan tartottunk a McLarennél, pontosan ezen oknál fogva. Azt eleve tudtuk, hogy gyors, gyorsan tanul, és érett fejjel gondolkodik, annak ellenére, milyen fiatal. Sok potenciált látunk a közös jövőnket illetően”- mondta, megjegyezve, hogy sokat invesztáltak Norris tehetségébe és fejlődésébe.

„Lando integráns részét képezi a tervünknek, melyben újraépítjük a forma-1-es szervezetünket a jövő számára, és nagyon erős kapcsolatot épített ki a csapattal. Lenyűgöző duónk van Lando és Carlos révén - mindazok ellenére, hogy relatív fiatalok, értékes tapasztalattal bírnak a Forma-1-ben és a McLarennél. Egyben a következő generációt jelentik a McLaren versenyzői között, akik előreviszik a csapatot. Miközben rövidtávon arra összpontosítunk, hogy a lehető legjobb eredményt biztosítsuk be 2018-ban, iszonyatosan motiválnak az előttünk álló lehetőségek.”