• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Bizonyítékok arra, hogy az FIA elfogultan döntött Verstappen kárára és Räikkönen javára?

Forma-1 Hírek - Bizonyítékok arra, hogy az FIA elfogultan döntött Verstappen kárára és Räikkönen javára?

Készült: 2017.október.24 09:49 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - Bizonyítékok arra, hogy az FIA elfogultan döntött Verstappen kárára és Räikkönen javára?
Érdekes felvételek kerültek elő az Amerikai Nagydíjról, amik bizonyíthatják azt, hogy az FIA nem feltétlen hozott jó döntést vasárnap Austinban.
Jelenleg nem sokan foglalkoznak Lewis Hamilton amerikai győzelmével és a Mercedes újabb konstruktőri világbajnoki címével. A fő témát Max Verstappen 5 másodperces időbüntetése szolgáltatja, ami miatt nem állhatott fel a dobogóra Austinban. A Red Bull holland versenyzője, aki közvetlen a nagydíj előtt írta alá a 2020 év végéig érvényes új szerződését a csapatával, a rajtrács utolsó feléről vághatott neki az 56 körös futamnak, miután a motor cseréje büntetést kapott.

Sokat nem kellett várnunk arra, hogy Max ott legyen a legjobbak közvetlen közelében és egy szenzációs teljesítmény végén, ha az utolsó métereken is, de elment Kimi Räikkönen mellett. Az FIA még a dobogós ceremónia előtt közölte, hogy Verstappen időbüntetést kapott, így Räikkönen lett a harmadik.

Természetesen Max nagyon csalódott volt és azonnal felment benne a pumpa, akárcsak az édesapjában, aki igen komoly támadást indított a szerinte részrehajló FIA és Charlie Whiting versenyigazgató ellen. Időközben egyre több videós felvétel lát napvilágot, amik bizonyíthatják Jos Verstappen igazát, miszerint valamilyen oknál fogva csak a fiát büntették meg, noha a hétvége és a verseny során is sok versenyző egyszerűen kiszélesítette a pályát. Erre remek példa lehet Carlos Sainz Jr. előzése is.

A problémára hívta fel a figyelmet Pedro de la Rosa, a korábbi F1-es pilóta is a hivatalos Twitter oldalán (a képek a bejegyzésén belül) keresztül. A spanyol hangsúlyozta, szerinte egyik pilóta sem érdemelt büntetést, de az egyik mégis kapott. Nyilván Verstappenre célzott, és hozzátette, hogy a következetlenség problémát jelent az FIA versenybíróságának részéről.

Mario Andretti, a legendás világbajnok is sajnálatát fejezte ki Verstappen büntetése miatt. Szerinte az USA Nagydíj legszebb előzését mutatta be a holland a finn világbajnok ellen, mégis büntetést kapott érte. Andretti megnézte a videós felvételeket, és úgy látja, ugyanúgy vitatkozni lehetne azon, hogy Räikkönen szorította le a társát.

Nigel Mansell, aki szintén nagy név a sportban, és igazi legenda, ugyancsak meglepődve tapasztalta azt, hogy ezért az FIA megbüntette a fiatal pilótát. „Óriási meglepetés volt számomra.”

Niki Lauda egészen odáig ment, hogy elmondása szerint soha az életében nem látott még ilyen rossz döntést az F1-ben. „A legrosszabb döntés, amit valaha láttam. Semmi rosszat sem tett. Versenyzők vagyunk, nem a bevett büntetések szerint megyünk. Nevetséges, hogy ilyen döntésekkel teszik tönkre a sportot”- mondta Lauda.

„A Stratégiai Csoport következő ülésén fel kell hozni a dolgot, elölről kell kezdeni, mert ez nem mehet így, túl messzire mennek el vele. Semmibe sem kellett volna beleavatkozni, normális előzés volt. Miért ne mehetnél át a fehér vonalon, ha lehetséges?”- tette fel a kérdést. „Építs oda egy falat, ha akarsz. Amíg egy normális pályáról van szó, használhatod. Egy fehér vonal nem jelent határt. Teljesen téves a döntés.”