• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - A Renault elismerte, még mindig nem elég jók az F1-es motortervezésben

Forma-1 Hírek - A Renault elismerte, még mindig nem elég jók az F1-es motortervezésben

Készült: 2017.augusztus.14 14:28 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - A Renault elismerte, még mindig nem elég jók az F1-es motortervezésben
A V6-os generáció a Mercedesen és a Ferrarin kívül mindenkinek feladja a leckét, köztük a francia gyártónak is. A Honda kiváló példa arra, hogy a V6-os generáció mennyire összetett és bonyolult. A japánok sokkal később kezdték meg a munkát az új motoron, és már harmadik éve, hogy csak szenvednek.
A Renault szintén küszködik, független attól, hogy tavaly nagy előrelépést sikerült megtenniük a csomagjukat illetően. A Red Bull nagyon sokat várt a 2017-es aggregáttól, de a Renault nem tudta meglépni azt, mint amire 2016-ban képes volt. Cyril Abiteboul, a Renault ügyvezető igazgatója a lapunk kérdésére elmondta, csalódottak emiatt, mert kissé túlvállalták magukat.

A Renault előjárója elárulta, a téli időszakban rengeteg változtatást vittek véghez, így a motor fő egysége mellett az ERS is teljesen más lett. A szakemberek tisztában voltak azzal, hogy ezzel mennyit kockáztatnak, de még így is túlvállalták magukat. Ezzel együtt előjöttek a megbízhatósági kérdések is, amik egyre rosszabbá váltak a szezon ideje alatt. Ez valahol várható is volt, ha ennyit módosítanak egy csomagon, és közben azt folyamatosan cserélik. „Elveszel egy MGU-H-t a motorból, majd egy másik turbót a másik motorból.

Ezután kiveszel egy MGU-K-t a másik motorból, és elkezdesz egy szörnyet kreálni.” Ez pedig csak sokszorozza a műveleteket, és ilyenkor nagyon nehéz egy olyan csomaggal előállni, ami ideális. És akkor még nem beszéltünk a véletlen elkövetett hibákról, amikor még rosszabbá teszik a helyzetet. „Tehát ez az egy ördögi kör, ami nagyon erős és erőteljes.”

Abiteboul hozzátette, és ha még ez sem lenne elég, a kasztni oldalán is voltak kérdések a megbízhatósággal. A szakember szerint ez ahhoz is visszavezethető, hogy a Renault új csapata még mindig fiatal, és az embereknek több tapasztalatra van szükségük. Sőt, maga Cyril is elismerte ezt a saját részéről. A Renault bízik abban, hogy a jövő évük jobb lesz, és lényegesen jobb helyzetben lesznek a téli időszakban, valamint az idény elején. Ha a korai megbízhatósági problémákat ki tudják zárni, akkor a csapat sokkal előrébb találhatja magát 2018-ban.

„A jövő évben sokkal nagyobb lesz a stabilitás a részünkről és képesek vagyunk arra, hogy nagyobb teljesítményt nyerjünk az általunk bevetett különböző elemekből, és remélhetőleg ezt sokkal megbízhatóbb módon fogjuk tenni.” Abiteboul nagy csalódottságról beszélt a Renault oldalán, miközben a döntéseiket egyértelműen megkérdőjelezhetőnek nevezte. „Nagy frusztrációt és csalódottságot jelent ez.”